Ο διαδικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος στις παρακάτω γλώσσες
English
A-
A+
Τίτλος άρθρου: Δρόμος Υγείας και ΑλληλεγγύηςΚυρίως κείμενο άρθρου: 

Πραγματοποιείται από το 2015, το μήνα Μάιο,   με κοινωνικούς και αθλητικούς στόχους και κίνητρα.Περιλαμβάνει τρεις διαδρομές:

  1. Δρόμος "Ηρώων Κιλκίς", μήκους 10 χιλιομέτρων και είναι αφιερωμένος στη μνήμη των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχη της 21ης Ιουνίου 1913 για την απελευθέρωση του Κιλκίς.
  2. Δρόμος "Ρόζα Ιμβιρώτη", μήκους 5 χιλιομέτρων και είναι αφιερωμένος στη μεγάλη παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη. Η Ρόζα Ιμβριώτη, οπαδός του δημοτικισμού και η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης διετέλεσε γυμνασιάρχης Κιλκίς κατά τα έτη 1934 - 1936, είναι η εισηγήτρια και θεμελιώτρια της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα. Το 1937 ιδρύει το Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα, και αφορά μαθητές με νοητική στέρηση και γενικά μαθησιακές δυσκολίες.
  3. Λαϊκός περίπατος αλληλεγγύης και υγείας με διαδρομή εντός της πόλης του Κιλκίς και σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας και ισότιμης ένταξης των ΑμεΑ.

Στόχοι είναι:

α. η ανάπτυξη του αισθήματος της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη λαϊκή άθληση με τη συμμετοχή όλων και την προώθηση ιδανικών και θεμελιωδών αρχών όπως της ισότητας, της άκριτης αποδοχής του άλλου και του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

β. η ανάπτυξη αισθήματος συνύπαρξης στη βάση της άρσης της διαφορετικότητας και του ρατσισμού

γ. Ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος

δ. Προώθηση της κίνησης των ατόμων και καταπολέμηση των αποτελεσμάτων της καθιστικής ζωής στο πνεύμα της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. για την εβδομάδα κινητικότητας  http://moveweek.eu/

ε. ένταξη στην κοινότητα ,

στ. ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα αναπηρίας ,

ζ.  βιωματικές δράσεις

 

Για το 2017 και μετά από πρόταση της Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020, ο Δρόμος Υγείας και Αλληλεγγύης εντάχθηκε στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017» (#EUinMyRegion), στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους. Το 2017, τέσσερις διαφορετικές πρωτοβουλίες – έναρξη έργων, διαγωνισμός φωτογραφιών, κυνήγι έργων και διαγωνισμός blogging - προσκάλεσαν το κοινό να επισκεφθεί έργα, να μοιραστεί εικόνες και εμπειρίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στην καμπάνια αυτή με δύο δράσεις, εκ των οποίων η μία ήταν η διοργάνωση του Δρόμου Υγείας και Αλληλεγγύης στο Κιλκίς, η οποία περιλαμβάνεται στο έργο «ΚΔΗΦ-ΑΜΚΕ Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης» το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Η άλλη εκδήλωση που εκπροσώπησε την Περιφέρεια είναι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα πρόκειται για 1 από τις 25 εκδηλώσεις που εκπροόσωπησαν την χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.